השקעתם רבות בנכס שלכם, וחיפשתם בקפידה את הדייר המושלם. זה שישלם את שכר הדירה בזמן, ישמור על ארבעת הקירות ועל מה שביניהם, וגם יפרד מכם יפה כשיגיע הרגע הנכון. אלא שהרגע הזה הגיע, והפרידה לא יפה במיוחד, פשוט משום שהוא מסרב לקבל אותה. יכול גם להיות שהחוזה עדיין בתוקף, אבל השוכר שלכם מפר אותו בבוטות, בין אם משום שאיננו משלם דמי שכירות ובין אם משום שהוא מבצע בה שינויים בניגוד לתנאים שנקבעו.
אם זה נשמע לכם מוכר, ואתם מחפשים את הדרך הנכונה לפנות מהדירה שלכם דייר סרבן, חשוב שתקראו את המאמר הזה לפני שתעשו מעשה.
הכלל החשוב ביותר: לא מפנים בכוח
לפני שנבין מה אפשר לעשות, חשוב להדגיש כי בכל מקרה יש להימנע מניתוק גישה לתשתיות כמו חשמל ומים. גם פינוי בכוח לא בא בחשבון, כך שאם תכננתם להיכנס לדירה ללא הזמנה מוקדמת, לפנות את חפציו של השוכר ולהחליף את המנעול, מדובר במהלך בעייתי. במקרים מהסוג הזה אתם עלולים למצוא את עצמכם בבית המשפט, אבל בצד של ההגנה, ולא של התביעה.
שני הליכים אפשריים שכדאי להכיר
אחרי שהבהרנו אילו צעדים אינם ריאליים ובוודאי אינם מומלצים, בואו נבין מה בכל זאת אפשר לעשות. נתחיל משתי החלופות העומדות על הפרק:
- סדר דין מקוצר: תביעה לפינוי מושכר אפשרית בהליך קצר ומהיר למדי. בהליך זה אתם תובעים למעשה את פינוי הדייר הקיים, ללא כל דרישה לקבלת פיצוי כספי, והוא יימשך כחודשיים.
- סדר דין רגיל: תביעה מהסוג הזה ממושכת יותר, והיא כוללת לא רק את פינוי הנכס אלא גם תביעה לקבלת פיצויים, למשל על שכר הדירה שלא קיבלתם או על נזקים שנגרמו לנכס בתקופת השכירות.
מכתב התביעה – עד ביצוע פסק הדין
הגשת התביעה היא למעשה הצעד הראשון, כאשר עליכם (כבעלי הנכס) להגיש תביעה מפורטת. הצד השני (הדייר) רשאי כמובן להגיב לתביעה באמצעות כתב הגנה, בין אם באמצעות הכחשה מוחלטת של הטיעונים שלכם, ובין אם באמצעות הצגת טיעונים נגדיים.
לאחר שהתקבלו כתב תביעה וכתב הגנה תגיעו לבית המשפט. בשלב זה יוצגו הטיעונים שלכם ושל הדייר הסרבן, ולאחר מכן יקיים בית המשפט דיון בנושא. בתום הדיון יינתן פסק הדין, כאשר במקרה בו מתקבלת הוראה כי יש לפנות את השוכר מהדירה, תוכלו להגיש בקשה לביצוע פסק הדין.
הסמכות של משטרת ישראל
אם נחזור לשאלה איתה פתחנו, לא רק שפינוי שוכר בכוח איננו חוקי, חשוב לדעת כי גם פניה למשטרת ישראל איננה יעילה בשלב הראשון.
הסיבה לכך פשוטה: למשטרה אין את הסמכות לפנות דיירים סרבנים, אלא אם ניתן צו פינוי. במקרה כזה תוכלו כמובן להיעזר בגורמי האכיפה, כדי להבטיח את פינוי הדירה. בהיעדר צו, כניסה לדירה לצורך פינוי דייר סרבן היא בגדר פלישה לנכס, גם אם הנכס הזה בבעלותכם.
פעלו בחוכמה
לסיכום, כדאי מאוד להימנע מצעדים אגרסיביים, לרבות פינוי בכוח או כניסה לנכס ללא אישור השוכר. התייעצו עם עורך דין מקרקעין, פעלו בזהירות ותכננו את הצעדים שלכם בחוכמה, כדי שתוכלו לעשות את זה נכון ולהגיע לתוצאה הטובה ביותר.